Gratis HPV-vaksine til kvinner født 1991 og senere

vaksine_shutterstock680Alle kvinner født 1991 og senere får tilbud om gratis vaksine mot humant papillomavirus (HPV-vaksine) gjennom et to-årig vaksinasjonsprogram med oppstart i november.

Vaksinen anbefales til unge kvinner for å forebygge livmorhalskreft og forstadier til livmorhalskreft forårsaket av HPV-infeksjon.

 

 

Vaksinasjonen består av tre vaksinasjonsdoser gitt i løpet av 6-12 måneder og må derfor startes opp innen utgangen av 2018.

 

 

HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i verden. De fleste som er seksuelt aktive blir smittet i løpet av livet, de fleste i ung alder. Infeksjonen er som regel ufarlig og går over av seg selv, men noen får en vedvarende infeksjon som på sikt kan føre til livmorhalskreft.

 

Hvert år får om lag 300 kvinner i Norge livmorhalskreft og 65-100 dør av sykdommen. Vaksinen kan gi beskyttelse selv om man har debutert seksuelt.

 

HPV-vaksine har vært en del av barnevaksinasjonsprogrammet til jenter i 7. klasse siden 2009. Nå får uvaksinerte kvinner født i 1991 og senere også tilbud om gratis vaksine. Tilbudet er midlertidig og varer i en toårsperiode.

 

Ta kontakt med Alvdal helsestasjon på telefon 624 89 087 / 624 89 089 eller på e-post til Elisabeth Hafsten, ledende helsesøster.

Merk e-posten med "Påmelding HPV" og skriv navn, fødselsdato og adresse.

 

Mer informasjon om HPV og HPV-vaksine finner du på Folkehelseinstituttets hjemmeside.

 

 

 

Publisert av: Inger Marie Holte Eithun
02.11.2017