Når du har uro for et barn eller ungdom, må du prøve å sette ord på det du kjenner før du tar saken videre. Bruk gjerne Undringsnotat BTI (DOCX, 41 kB).
Dette er ikke alltid like lett, for signalene som har gjort deg bekymret kan være både vage, diffuse og vanskelige å tyde.
Det kan være egen oppmerksomhet, henvendelse fra foresatte eller andre.
Med undring menes observasjoner eller hendelser som leder til spørsmål vedrørende barn/unge eller foresattes helse, trivsel eller livssituasjon.
Undring innebærer ingen antakelser eller konklusjon rundt spørsmålene.
Dersom du har grunn til å tro at et barn/ungdom utsettes for vold i nære relasjoner og/eller seksuelle overgrep skal du handle umiddelbart. Kontakt politi eller barneverntjenesten samme dag som situasjonen oppstår. Du skal ivareta saken sammen med din leder.
DU KAN VÆRE DEN ENE VIKTIGE!
Opprett kontakt med foresatte for å få en felles forståelse av situasjonen og vurder om det er en reel bekymring. Avklar veien videre sammen. Legg til rette for en god arena som skaper felles forståelse for innholdet i undring/bekymringen. Hvis du tenker at dette hadde vært hensiktsmessig at barnehage eller skole hadde visst for å kunne legge til rette bedre for barnet i hverdagen, be om samtykke til å dele informasjon. Bruk Felles samtykkeskjema (DOCX, 37 kB). Målet med deling av info er alltid barnets beste.
Hvis du får samtykke må det avklares med de ulike tjenestene hvem som har ansvar for å ta saken videre. Får du ikke samtykke, må du bruke litt mer tid på å overbevise de foresatte viktigheten av delingen. Man kan også diskutere anonymt med andre tjenester for å få tips og råd til hva man kan gjøre i enkeltsaker.