Samhandlingsmodell- Kommunenivå

Kommunenivå

Riktig forebygging kan gi store gevinster i vårt arbeid for barn og unge som har noe de strever med. Vår kommune har derfor utarbeidet en samhandlingsmodell, som skal hjelpe oss med å sikre tidlig identifikasjon og koordinert oppfølging av målgruppen på tvers av tjenester og nivå.

På denne siden finner du informasjon om overordnede lovverk, strategier, planer og prosedyrer som støtter opp under det tverrfaglige samarbeidet og viser hvordan arbeidet skal prioriteres over tid.
Avviks- og kvalitetssystem

Alvdal kommune bruker Compilo som sitt kvalitetssystem. Klikk her for å logge inn på Compilo.

Kvalitetssystemet skal sørge for at vedtatte prosedyrer følges og at pålagte og planlagte oppgaver gjennomføres. Det er et system som oppdager og rapporterer avvik.

 

Brukermedvirkning

Brukermedvirkning handler om at brukere skal ha innflytelse ovenfor egen sak. Det kan være beslutningsprosesser og utforming av det tjenestetilbudet man mottar. En hver bruker har rett til medvirkning, og enhver offentlig tjeneste har plikt til å involvere brukeren. Brukermedvirkning er en lovfestet rettighet som er nedfelt i flere lover, blant annet i bruker- og pasientrettighetsloven, helse- og omsorgstjenesteloven og lov om arbeids- og velferdsforvaltningen. 

  • Ungdomsråd
  • Eldreråd og råd for personer med funksjonsnedsettelse
  • Kommunestyre
  • Formannskap
  • Utvalgsmøter
  • Kartlegginger og brukerundersøkelser
Samarbeidsavtaler

Vi i Alvdal Kommune har et interkommunalt samarbeid på flere tjenester:

Handlingsveileder BTI (Bedre tverrfaglig innsats)
Tverrfaglig samarbeid og ulike team
Tverrfaglig samhandlingsteam (TST)

Gjennomføres på alle skoler og barnehager ca 5 ganger i året. 

 

Faste deltagere: skole/barnehage, PPT, helsesykepleier, kommunefysio og barnevern. I tillegg inviteres andre aktuelle med inn ved behov.

OBS team

Kommunalsjefer, barnevern, nav, Storsteigen vgs, Nord-Østerdal videregående skole, politi og SLT koordinator.

 

Her tas det opp det som er aktuelt og rører seg i kommunen.

IntegreringsteamKommunalsjefer, flyktningtjenesten og boligkoordinator. Møter 1 gang i uka.
Koordinerende enhet

Team for innbyggere som trenger tilrettelegging og koordinerte tjenester.

 

Møte første mandag i mnd.

Drøftingsmøte/inntaksmøte

Behandler søknader om for eksempel avlasting og støttekontakt

 

Hver tirsdag

 I tillegg finnes det flere ulike team på enhetene. 
Foreldrestøttende tiltak

Oversikt over foreldrestøttende tiltak i Alvdal Kommune:

 

Helsestasjon/Skolehelsetjenesten:

Formålet til helsestasjonen og skolehelsetjenesten er å fremme gode sosiale og miljømessige forhold, fysisk og psykisk helse og forebygge sykdom og skader. De skal bidra til å avdekke vold, overgrep og omsorgssvikt. Helsestasjonen og skolehelsetjenesten skal blant annet støtte foreldre i foreldrerollen og dermed bidra til å fremme barns helse.

Det finnes også helsestasjon for ungdom og der kan også foreldre/foresatte ta kontakt.

https://www.alvdal.kommune.no/tjenester/helse-omsorg-og-levekar/helsetjenester/helsestasjon-skolehelsetjeneste-hfu/

Barnehage:

Samarbeid mellom barnehagen og hjemmet skal alltid ha barnas beste som formål. Foreldrene og barnehagens personale har et felles ansvar for barnets trivsel og utvikling. Barnehagen kan i dialog med foreldre oppfordre/veilede til å søke foreldrestøttende tiltak i kommunen ved behov.

Skole:

Samarbeid mellom hjem og skole er viktig i hele grunnopplæringen. Samarbeidet er et gjensidig ansvar, men skolen skal legge til rette for et godt samarbeid. Lærere har ikke ansvaret for at foreldre følger opp barnas skolegang på en god måte, men de har ansvar for å drive informasjon og dialog som gjør at foreldre kan ta dette ansvaret selv. Skolen kan i dialog med foreldre oppfordre/veilede til å søke foreldrestøttende tiltak i kommunen.

Familievernkontoret Innlandet Øst, avdeling Tynset:

Tilbyr rådgiving, veiledning, kurs og samtalegrupper. Tilbudet er gratis og trenger ingen henvisning. Du kan ta kontakt for en uforpliktende samtale eller bestille time.

Familievernkontoret - Alvdal kommune

Pedagogisk-psykologisk tjeneste, PPT:

Er en faginstans som skal yte hjelp til barnehager, skoler og foreldre. De tilbyr foreldreveiledning ved behov og veileder der det trengs i enkeltsaker.

PPT og logopedtjenesten - Alvdal kommune

BUP:

BUP er et spesialisthelsetjenestetilbud til barn mellom 0-18 år. De tilbyr utredning, diagnostisering og behandling av barnepsykiatriske symptomer og tilstander. De tilbyr også foreldreveiledning tilpasset de ulike sakene. Man må ha henvisning for å komme inn til BUP.

https://sykehuset-innlandet.no/behandlinger/psykiske-lidelser-hos-barn-og-unge-pakkeforlop?sted=bup-tynset

 

Flyktningtjenesten:

Foreldreveiledning er obligatorisk i introduksjonsprogrammet og skal bidra til å skape trygge foreldre som kan gi barna en god oppvekst og dermed fremme integrering i Norge. Foreldreveiledningen skal bidra til at deltakere i introduksjonsprogrammet får kunnskap om hvordan det er å være forelder i Norge, og hvilke tilbud de kan benytte seg av. Veiledningen skal gi tilpasset støtte til foreldre med særlige behov, og henvise til andre relevante tilbud dersom det er nødvendig. Veiledningen skal også fremme barnets beste ved å styrke relasjonen mellom foreldre, og mellom foreldre og barn.

I Alvdal kommune får foreldrene tilgang til veiledningsprogrammet ICDP.

 

Barnevernet:

Barneverntjenesten skal ikke bruke mer inngripende tiltak enn det som er nødvendig.

I praksis betyr det at barnevernet først og fremst gir hjelp i hjemmet, slik at foreldrene selv skal kunne mestre sitt omsorgsansvar. Dette kan være ulike hjelpetiltak, som råd og veiledning til familien, avlastningstiltak, støttekontakt og barnehageplass.

 

For mer info klikk her: https://www.bufdir.no/barnevern/hjelpetiltak-i-hjemmet/ 

 

Rus/psykiatritjenesten:

Kartlegger brukernes familie og har et eget punkt om barn. Henviser og veileder videre til andre aktuelle instanser hvis de er bekymret eller ser at her trengs litt ekstra støtte. Arrangerer belastningsmestringskurs. Hva som oppleves som belastninger er for den enkelte helt individuelt. Belastninger over tid eller belastninger som er så omfattende at en ikke lenger klarer å mestre dem på en tilstrekkelig måte kan føre til ulike stressreaksjoner.

Se her for mer info om tjenesten: Rus- og psykisk helsetjeneste - Alvdal kommune

 

NAV:

NAV jobber etter Sosialtjenesteloven og i §17 står det: «Kommunen skal gi opplysning, råd og veiledning som kan bidra til å løse eller forebygge sosiale problemer. Kan kommunen ikke selv gi slik hjelp, skal den så vidt mulig sørge for at andre gjør det.» NAV har ekstra fokus på at barn og unge blant annet skal ha stabil bo- og livssituasjon. I de situasjoner de ser at det er behov for hjelp av andre instanser henviser de brukerne til riktig sted.

https://www.alvdal.kommune.no/tjenester/helse-omsorg-og-levekar/sosiale-tjenester/nav/

 

Tips til gode nettsider:

Foreldrehverdag.no  -> trygge råd til deg med barn

Littsint.no -> en tjeneste med gratis materiell for foreldre som ønsker å jobbe med sinnemestring

https://www2.bufdir.no/Familie/foreldrestotte/tjenester_som_tilbyr_foreldrestotte/