Orientering - prosess med nytt renseanlegg

I likhet med mange kommunale renseanlegg har også Alvdal kommunes anlegg behov for oppgradering. 

I ettertid av utarbeidet hovedplan for vann og avløp i 2022, har det pågått en prosess med utgangspunkt i at det enten må bygges nytt renseanlegg på ny tomt, alternativt å utbedre og modernisere eksisterende anlegg. 

I budsjett og økonomiplan 2024-2027 er det satt av 5 millioner kroner til prosjektering i inneværende år. Videre ligger det inne kostnader til nytt renseanlegg med 50 millioner kroner hver seg i årene 2025 og 2026.

Gjennom vinterhalvåret har kommunen arbeidet med å se på dimensjonering og rensekrav sammen med innleid assistanse fra Asplan Viak. I dette arbeidet er ulike tomtealternativer kartlagt dersom en utbedring av eksisterende anlegg ikke skulle vise seg realistisk. Mange faktorer slår inn i dette arbeidet, og i kartleggingen er det gjort beregninger av flere parametere. 

Etter et møte med overordna myndigheter i Regionalt planforum ser kommunen nå videre på to ulike tomter like ved eksisterende anlegg, samt at det er to potensielle tomter som er med i vurderingen litt lenger fra sentrum. En utbedring og modernisering av dagens tomt og anlegg er samtidig med i prosessen. Med andre ord fem ulike tomter som kommunen nå går videre med.

Det er en kjensgjerning at Alvdal kommune har en noe spesiell inngang mot en slik prosess, da vi som en liten kommune har et forholdsvis høyt innslag av industrielt avløpsvann fra Synnøve Findens anlegg på Grindegga. I perioder utgjør dette godt over 50 % av alt avløp som går gjennom renseanlegget. Både kommunen og Synnøve Finden har nye rensekrav vi skal innfri om kort tid, og dette innvirker på prosessen. Antall rensetrinn ved Finden før avløpsvannet derfra går inn på det kommunale anlegget er avgjørende for investeringen, og Alvdal kommune har god dialog med Synnøve Finden rundt dette. 

Behovene for type rensing innvirker, og dimensjoneringen avhenger av mange faktorer. Noen av disse er enda ukjente for oss. Flomsikring dersom anlegget legges på en tomt ned mot Glomma, blir også et parameter som slår inn.

I arbeidet med tomtealternativene er vi altså nede på fem ulike alternativer, inkludert dagens tomt. Berørte naboer/grunneiere for alle disse er den siste tiden kontaktet og orientert om arbeidet, og forrige uke avholdt kommunen møte med de fire boligeierne som for to av tomtealternativene vil bli mest berørt. 

Mens dagens renseanlegg, som i kartskissen nedenfor ligger nord for Kvennbekken og er kalt tomt 0, ikke vil få konsekvenser for nye naboer, vil de to tomtene som er med videre i prosessen like sør for Kvennbekken, tomt 13 og 14, kunne medføre innløsing av i ytterste konsekvens fire boliger. Nedenfor finnes også kartutsnitt for de to andre tomtene som er med videre i prosessen, tomt 9 ved Sjulhusbrua over mot Vestate, samt tomt 12 ved Sandeggbakken.

Med at prosessen nå er kommet inn i en ny fase, er det viktig for både disse fire oppsitterne og kommunen at vi gjør en snarlig utvelgelse og skaper tilstrekkelig forutsigbarhet for de berørte. Det er mål om at de ulike tomtene nå gjennomgås inn mot ferien.  

Administrasjonen vil for det første orientere om prosessen i formannskapets møte den 13. juni, mens målet er at det utarbeides en sak til kommunestyret i september hvor endelig valg av tomt vil bli foreslått.

Referat fra Regionalt planforum 14. mai 2024 (PDF, 82 kB)

Kartskisse for de tre sentrumsnære tomtene, henholdsvis dagens renseanlegg som tomt 0, og de to alternativene tomt 13 og 14

 

Kartutsnitt for tomt 9 vest for Sjulhus bru

 

Kartutsnitt for tomt 12 ved Sandeggbakken